Home / Tin tức / HIỆU QUẢ SỬ DỤNG NGUỒN TÀN DƯ HỮU CƠ SẴN CÓ TRÊN LÔ BÓN CHO CÀ PHÊ KINH DOANH Ở ĐẮK LẮK

HIỆU QUẢ SỬ DỤNG NGUỒN TÀN DƯ HỮU CƠ SẴN CÓ TRÊN LÔ BÓN CHO CÀ PHÊ KINH DOANH Ở ĐẮK LẮK

Lê Hồng Lịch*, Trình Công Tư*

*Trạm Nghiên cứu Đất Tây Nguyên

Từ khoá:  tàn dư hữu cơ, cà phê, bón phân, Đắk Lắk

 

Summary

The effect of keeping in situ all organic residues available on Robusta coffee farm

Amount of on-farm organic residues obtained was from 20-25 tons of fresh weight per hectare per year. Returning these residues to the soil could improve soil fertility and soil structure through positive changes of the chemical and physical contents such as porosity, aggregation, water holding capacity, P2O5 fixing… leading to increase in chemical fertilizer use efficiency. Keeping all the materials in place not only stimulated the development of coffee root system, reduced amount of dropped berries increased bean size, but also increased coffee yield by 29-80%.

GIỚI THIỆU

GIỚI THIỆU VỀ TẠP CHÍ KHOA HỌC ĐẤT CỦA HỘI KHOA HỌC ĐẤT VIỆT NAM

Tạp chí Khoa học Đất có giấy phép xuất bản số 342/GP-BTTTT ngày 28/6/2016 của Bộ Thông tin Truyền thông, ISSN 2525-2216.
Tên tiếng Anh: VIETNAM SOIL SCIENCE

 

024 3821 0374