Home / Tin tức / ẢNH HƯỞNG CỦA CÂY TRỒNG NÔNG NGHIỆP VÀ CÁC PHƯƠNG THỨC CANH TÁC ĐẾN ĐỘ CHUA VÀ THÀNH PHẦN TRAO ĐỔI CATION ĐẤT POTZON ĐỒNG CỎ

ẢNH HƯỞNG CỦA CÂY TRỒNG NÔNG NGHIỆP VÀ CÁC PHƯƠNG THỨC CANH TÁC ĐẾN ĐỘ CHUA VÀ THÀNH PHẦN TRAO ĐỔI CATION ĐẤT POTZON ĐỒNG CỎ

Lê Văn Thiện

Từ khoá: ảnh hưởng, cây trồng, canh tác, độ chua, thành phần trao đổi cation, đất podzon, đất đồng cỏ

 

Summary

Influence of agricultural plants and different modes of cultivation on acidity and CEC of podzon soil

Plant which are less sensitive to acidity such as black barley after 86 years of monocultivation have no impact on soil acidity and keep the pHKCl at 5.3 to make plants normally growth and develop. Plant which are more sensitive to acidity such as potato, trifolia have acidified the soil after the same period of time. Rotationa cultivation have no bad impact on acidity of podzon soil. Monocultivation and rotational cultivation of potato and trifolia have reduced CEC from 38-50% in comparison with black barley and 13.7% in comparison with trifolia. Application of mineral fertilizer with dose N100P150K120 on mineral base keeps pH in good condition for growing and developing of plants.

GIỚI THIỆU

GIỚI THIỆU VỀ TẠP CHÍ KHOA HỌC ĐẤT CỦA HỘI KHOA HỌC ĐẤT VIỆT NAM

Tạp chí Khoa học Đất có giấy phép xuất bản số 342/GP-BTTTT ngày 28/6/2016 của Bộ Thông tin Truyền thông, ISSN 2525-2216.
Tên tiếng Anh: VIETNAM SOIL SCIENCE

 

024 3821 0374