Home / Tin tức / ẢNH HƯỞNG CỦA BIỆN PHÁP LÀM ĐẤT VÀ CHE PHỦ ĐẤT BẰNG TÀN DƯ THỰC VẬT ĐẾN MỘT SỐ ĐẶC TÍNH CỦA ĐẤT DỐC CANH TÁC NGÔ Ở HUYỆN MAI SƠN, TỈNH SƠN LA

ẢNH HƯỞNG CỦA BIỆN PHÁP LÀM ĐẤT VÀ CHE PHỦ ĐẤT BẰNG TÀN DƯ THỰC VẬT ĐẾN MỘT SỐ ĐẶC TÍNH CỦA ĐẤT DỐC CANH TÁC NGÔ Ở HUYỆN MAI SƠN, TỈNH SƠN LA

Trịnh Duy Nam1 , Nguyễn Ích Tân2 , Hà Thị Thanh Bình2

1, 2 Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

Từ khóa: ảnh hưởng, biện pháp, làm đất, che phủ, đất, tàn dư thực vật, đặc tính, đất dốc, canh tác ngô, ngô, Mai Sơn, Sơn La

 

Effect of tillage methods and soil cover by crop residues to the properties
of sloping soils growing maize in mai son district, son la province

Trịnh Duy Nam, Nguyễn Ích Tân, Hà Thị Thanh Bình

SUMMARY

Field trial results in a maize cultivation on sloping land in Mai Son district, Son La province showed that techniques combined plow furrowing covered with crop residues and pierced seeded with cover crop residues growth, development, and yield of maize and reduced soil erosion from 55.2 to 58.4%, maize yield was from 5.71 to 6.05 tons / ha, increased from 0.53 to 0.87 tons/ha (up from 10.1 to 17.0%); economic efficiency increased from 4566.7 to 5641.7 VND / ha (up from 55.4 to 68.6%) compared to control (plow and burn all bark residues).

GIỚI THIỆU

GIỚI THIỆU VỀ TẠP CHÍ KHOA HỌC ĐẤT CỦA HỘI KHOA HỌC ĐẤT VIỆT NAM

Tạp chí Khoa học Đất có giấy phép xuất bản số 342/GP-BTTTT ngày 28/6/2016 của Bộ Thông tin Truyền thông, ISSN 2525-2216.
Tên tiếng Anh: VIETNAM SOIL SCIENCE

 

024 3821 0374